Glimtar ur ett företags historia

Vibro-Verken

Fotografierna är hämtade ur Bertil Hertzbergs arkiv. Bertil tog miljö- och produktfotografier samt avporträtterade personal för företagets bruk och av eget intresse. Texten är från skriften ”Ljungby – Köping Stad Storkommun” som utgavs till Ljungby Hembygdsförenings 50-årsjubileum 1974.

VIBRO-VERKEN — DYNAPAC

Vibro-Verken startade år 1934 under namnet Vibro-Betong. Grundare var Stig Giertz-Hedström, Donovan Werner och Ivar Strömberg. Numera heter Vibro-Verken Dynapac (1973) och ingår i den stora Eurockoncernen. Från att ha varit självständigt företag köptes det år 1964 av Skånska Cement.

AB Vibroverken, Skånegatan, Ljungby, År 1960 HD.4.35.5 (FILEminimizer)

Vibro-Verken-Dynapac tillkom för att utveckla en ny teknik, vibrationstekniken, vars egentliga idégivare var Donovan Werner. Det blev en revolutionerande metod för bl a all anläggningsindustri. Tekniken började emellertid inte utvecklas förrän i slutet på 30-talet och gick i korthet ut på att genom vibrerande apparatur automatiskt kunna producera betongmaterial med den tätaste packning.

Vibroverkens Personal, Ljungby, År 1941, sittande i mitten Disponent C.G. Lindgren HD.5.28.4 (FILEminimizer)

Alla mödor, allt utvecklingsarbete skulle ta alltför stort utrymme att här beskriva. För Ljungbys del kom dock Vibro-Verken att bli ett av de stabilaste företagen som under tider av kriser och lågkonjunkturer i stort sett slapp permitteringar och större driftsinskränkningar.

Det var krigsåret 1940 — märkligt nog — som Vibro-Verken etablerade en del av sin produktion till Ljungby. Tidigare hade den varit förlagd till Stockholm och huvudkontoret finns ännu i Solna, där försäljningsorganisationen huvudsakligast sköts.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilder från 1940-talet.

Tillverkningen i Ljungby började i blygsam skala av kipphyvlar och stavvibratorer, som emellertid kom ur modet allteftersom modernare vibrationsmaskiner av skiftande storlekar och för olika ändamål konstruerades och vann marknad — inte minst på exportområdet.

Vibroverken, Vibrationsstav, År 1965 HC.3.22.4 (FILEminimizer)

Fram till 1960 var praktiskt taget all tillverkning förlagd till Ljungby men då öppnades även en verkstad i Karlskrona för huvudsakligast produktion av de tyngsta maskinerna. Företaget har även dotterbolag i utlandet, bl a i Norge, Danmark, Finland, Italien och Brasilien.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilder från 1940-talet.

Att Vibro-produkterna — eller Dynapac som företaget numera alltså heter — har sådan avsättning på olika länder torde helt sammanhänga med det stora behovet av nybyggnader av olika slag, inte minst när det gäller vägar, flygfält och liknande anläggningar. Vibrationstekniken har visat sig vara rationell och maskinerna med märket Dynapac tycks finna allt större marknad, inte minst på grund av det utvecklingsarbete som pågår under mottot att vara ett steg före utvecklingen.

Vibroverken, Laboratoriet, Ljungby, År 1972 HD.5.42.3 (FILEminimizer)
Laboratoriet, 1972
Vibroverken H.D.5.36 nr 4 (FILEminimizer)
Inför kafferasten, interiör från 1970

Interiör från 1960-talet

Produkter och interiör, 1960-tal

Vibroverkens Orkester, Ljungby, År 1970 HD.5.35.11 (FILEminimizer)
Vibro-Verkens orkester
Vibroverkens 20-årsjubileum, John Lager talar, Ljungby, År 1954 HD.3.48.8 (FILEminimizer)
John Lager talar på företagets 20-årsjubileum

20-årsjubileet 1954

Vibroverkens 20-årsjubileum, Underhållning, Ljungby, År 1954 HD.3.48.9 (FILEminimizer)
Jubileets underhållning

Vibroverken, Exteriör, Ljungby, År 1963 HD.5.9.4 (FILEminimizer)Vibroverken, Nybyggnad, Ljungby, År 1967 HD.5.28.1 (FILEminimizer)Flygfoto, AB Produktor, nr 9 (FILEminimizer)


Lämna en kommentar