Ögongodis II – när köplusten slår till

Näthandel i all ära – vad går det upp mot att handla direkt från fabriken eller i butiken. För inte så länge sedan kunde en Ljungbybo köpa rykande fabriksnya och lokalproducerade produkter av skilda slag, allt från personvagnar för häst, möbler, leksaker och skodon till korsetter, hattar och garvat läder, ja det mesta som man kunde tänkas behöva. I arkivet finns många bilder på marknader, utställningar, butiker och produkter från Ljungby. Här är några av dem.

AB Ljungby Vagnfabrik, sida ur priskurant från 1910-talet och fotografi från gården till fabriken i kvarteret Linné, 1932. Företaget startade 1909 och tillverkade åkdon och delar till åkdon, främst vagnshjul. Senare tillverkade man i fabriken möbler, bandyklubbor och andra mindre föremål i trä. Företaget var framgångsrikt, sålde åkdon till hela landet och på export. När bilen blev allt vanligare och konkurrerade ut hästarna blev det mindre efterfrågan på vagnar, företaget lade ner verksamheten på 1930-talet och sålde fastigheten till Ljungby stad.

Det har funnits ett flertal Ljungby-utställningar då hantverkare och företagare hade möjlighet att visa sina produkter. Ett evenemang stort nog att uppmärksammas i den svenskamerikanska tidningen Vestkusten, 1928. ”Lättsmälta och närande” bananer tycks ha varit ett populärt tilltugg för utställningens besökare.

O Carlssons Bil och Motorverkstads monter, tre bilar av märket Chevrolet varav två har skyltar med texten ”såld” på. Carlssons verkstad låg i hörnet av Kungsgatan och Storgatan, kv Tellus.

Filtar så långt ögat ser, Yllefabriken i Lagan tog gärna emot beställningar direkt på plats.

Elverket gör reklam för allt vad man behöver elström till som spisar i bords- och golvmodeller, varmvattenberedare och mycket annat.

Janssons handelsträdgårds välfyllda monter med exempel på buketter, kransar och krukväxter.

Utsocknes försäljare som letar köpare och återförsäljare.

Symaskinskurs med Singers symaskiner, 1930. Annons ur Ljungbyposten.

1944 var det dags för ännu en industri- och hantverksutställning. 1928 års utställning höll på området kring Marmeladen (Hammarskolan) medan man 1944 höll utställningen vid Samrealskolan (Kunghögsskolan). Ett axplock av bilder från utställningen med Monarks cyklar, Allframs dörrar och bordsvågar för butiker. Allt toppades med en riktig superkändis, Gunder Hägg som poserar vid herr Wadenstens monter där Alexinols hårvatten försäljes.

Rottingmöbler från Ljungby, Ruben Sjöberg i sin verkstad på Kungsgatan 11, år 1950.

Under krigsåren 1940-1942 då Sverige upprustade försvaret behövde staten låna av folket. Det gjorde man med tre så kallade försvarslån. Här kampanjaffischer på Sparbankens hus vid Storgatan.

Skyltning i Ljungbybutikernas fönster, tvättmedel av olika varumärken, honung och Fyffes bananer.

Produkter från Axmarks snickerifabrik.

Ljungby Skoindustri, damsko från 1949. Skofabriken på Hovdingegatan, 1953.

En liten avstickare från Ljungby stad, backspegel tillverkad av Dörarps metallindustri, 1955

Reklamblad från Gabs Konfektionsindustri, om företaget vet vi inte mycket men ser att telefonnumret år 1947 leder till en ”Bengtsson, Ernst, Skräddarmästare, Bolmstavägen”.

Veteranbilen kör genom staden då Grundströms flyttade från affären på Kungsgatan till ”hotellbygget” 1964.

Småstadsidylliska butiker med skyltfönster fulla av varor, Eriks specerier på Kungsgatan år 1949, Gustav Johanssons speceriaffär på Storgatan år 1936, Kooperativas kaffeskyltning år 1937, och Thunbergs på Föreningsgatan odaterad (före branden 1953).

Fotografier av betydligt senare slag, Nobel Plasts bandvagn och Kalmar LMV:s truckar under produktkavalkaden 1986.

Andra lördagen i november firas Arkivens dag i hela Norden – passa på att besöka Arkivhuset för 2022 års utställning! Följ länken https://www.ljungby.se/sv/om-kommunen/kommunarkivet/ för mer information om Ljungby kommunarkiv och aktuella utställningar.


Lämna en kommentar